Tender za izgradnju gradske magistrale u Zenici krajem marta

Bez autora
Feb 08 2011

U Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda, parafiran je Sporazum o odobravanju kredita Bosni i Hercegovini, vrijednog 25 miliona američkih dolara, za realizaciju Projekta izgradnje Glavne gradske magistrale u Zenici. Učesnik u pregovorima između državnih institucija Bosne i Hercegovine i predstavnika Saudijskog fonda za razvoj, bio je načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović. Radi se o kreditnom aranžmanu, koji predviđa grace period od pet godina, sa rokom otplate od 20 godina i troškovima kredita od dva posto. Potrebno je da se formira izvršna agencija, pomoću koje će se komunicirati sa Saudijskim fondom za razvoj, da se pripremi tenderska dokumentacija na engleskom jeziku, a Saudijski fond će u najkraćem mogućem roku dati saglasnost za raspisivanje tendera.

Tender za izgradnju gradske magistrale u Zenici krajem martaU Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda, parafiran je Sporazum o odobravanju kredita Bosni i Hercegovini, vrijednog 25 miliona američkih dolara, za realizaciju Projekta izgradnje Glavne gradske magistrale u Zenici.

Učesnik u pregovorima između državnih institucija Bosne i Hercegovine i predstavnika Saudijskog fonda za razvoj, bio je načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović.

U izjavi za RTV Zenica, Smajlović je, uz podsjećanje da se radi o kreditnom aranžmanu, koji predviđa grace period od pet godina, sa rokom otplate od 20 godina i troškovima kredita od dva posto, prenio spremnost Saudijskog fonda za razvoj da kredit operacionalizuje i prije ratifikacije u državnim institucijama BiH.

- Rekli su nam da formiramo izvršnu agenciju, pomoću koje ćemo komunicirati sa Saudijskim fondom za razvoj, pripremimo tendersku dokumentaciju na engleskom jeziku, a da će Saudijski fond u najkraćem mogućem roku dati saglasnost za raspisivanje tendera, - kaže Smajlović.

Sve pripreme za raspisivanje tendera mogle bi biti završene u toku februara, kako bi se do 15. marta pribavila saglasnost za raspisivanje tendera. Izvođač radova u prvoj fazi izgradnje Glavne gradske magistrale mogao bi biti poznat već u junu, a radovi bi mogli početi na ljeto.

Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović izrazio je uvjerenje da će od sredstava, koje je odobrio Saudijski fond za razvoj, biti završena prva faza projekta, pa i više.

– Od ovih sredstava mogla bi se završiti saobraćajnica od podvožnjaka u Blatuši, do Bojinog vira, sa svim infrastrukturama, tri rondoa, pristupne saobraćajnice, a velike su šanse da u ovoj fazi izgradimo i most u Lukovom polju,- izjavio je Smajlović, izrazivši nadu da će na osnovu kredita Saudijskog fonda za razvoj, biti moguće pokriti dio troškova za drugu fazu izgradnje GGM-a. Glavni kriterij kod izbora izvođača radova na GGM-u biće cijena ponuđenih radova, dodao je Smajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik